MENU

Vsak prostor zahteva drugačno osvetlitev

Za dnevne prostore velja, da so srce domovanja, zato je potrebno temu primerno prilagoditi tudi osvetlitev, ustvariti domačnost in iz obstoječe oblikovalske sheme izvabiti toplino. Vsak prostor je poglavje zase, zato se osvetlitev razlikuje glede na posamezne karakteristike prostora. Svetilnost posamezne svetilke se meri v lumnih (npr. Klasična žarnica z močjo 60W ima svetilnost cca 800 lm).

Za določitev zadostne količine svetlobe, moramo upoštevati tudi velikost oz. kvadraturo prostorov. Enota za osvetljenost se imenuje luks (lx) in upošteva površino, ki jo osvetljuje svetlobni tok svetila. (Kvadraturo prostora pomnožimo s količino priporočenih luksov in tako dobimo potrebno število lumnov. Te razdelimo glede na izbrana svetila in tako izračunamo, koliko posameznih svetil potrebujemo).

Strokovnjaki tako v povprečju priporočajo osvetlitev delovnega mesta s 500lx, prostore za preživljanje prostega časa pa z od 200 do 300lx. Zavedati se je potrebno, da temnejši kosi pohištva absorbirajo več svetlobe, zato v takih primerih za svetlobni vir izberemo stropna svetila, manj primerni so izrazito usmerjeni profili, kot so reflektorji. V bližini televizije lahko za boljšo kontrolo nad svetlostjo prostora namestite stoječa svetila z možnostjo zatemnitve. Pri načrtovanju razsvetljave hodnika si lahko dovolite več umetniške svobode s postavitvami, barvami in jakostjo luči …
Shop
Filters
0 Wishlist
0 Cart
Account